2 de març 2017

La substitució pronominal


Quan fem la substitució pronominal dels complements verbals hem de tindre en compte:

  • La posició que ocupen els pronoms febles respecte al verb: davant o darrere del verb. Quan el verb és un infinitiu, un gerundi o un imperatiu, el pronom feble ha d'anar darrere del verb.

  • La forma del pronom feble: reforçada (el verb comença per consonant), elidida (el verb comença per vocal), plena (el verb acaba en consonant o diftong) o reduïda (el verb acaba en vocal).



  • L'ordre de col·locació dels pronoms febles quan substituïm dos complements alhora.


Ací trobareu exercicis per a practicr la substitució pronominal dels complements verbals.

Us deixe diversos enllaços per tal que pugueu practicar la subtitució pronominal de dos complements verbals i, així, podeu practicar la combinació binària dels pronoms febles.








20 de febr. 2017

Els quantitatius i els indefinits

En les imatges següents, podeu trobar algunes puntualitzacions que cal tindre en compte a l'hora d'usar de manera correcta els quantitatius i els indefinits:






6 de febr. 2017

Remarques sobre els adverbis

ALHORA / A L'HORA



ENLAIRE / EN L'AIRE



POTSER / POT SER



ENLLOC / EN LLOC DE


Us deixe un enllaç d'un article publicat en el diari Levante en què s'explica la diferència de significat entre els doblets només i no més, sobretot i sobre tot.

30 de gen. 2017

Gènere i nombre del substantiu

En les següents imatges trobaràs, de manera simplificada, les regles de formació del femení i del plural dels substantius:




Hi ha una sèrie de paraules en què el gènere (masculí i femení) actua diferenciant el significat de les paraules. Vegeu alguns exemples en aquesta presentació:

9 de gen. 2017

Descripcions amb incorreccions

  • Pareix o sembla una familia de cuatre membres. El pare es diu Josep i la mare, Antònia. Tenen un fill i una filla. Estan fotografiats en una casa, no sé si sera la seua, que té un bon jardí amb arbres i plantes. Estan contents i somriuen.

  • Es tracta de una reunió de treball on és veu que els membres van intervenint. Deuen parlar probablement de un orde del día que hagen establit. Alguns estan tensos, però tres semblem fins i tot riallers.

  • Una persona està acabant un treball, altres estan esperant-lo i miren la hora com dient que està fent-se tart.

  • Es veu una taula amb calaixos i damunt de la taula hi ha o estàn els objectes següents: un pot ple de boligrafs, plomes i llapis, una caixa o caixeta amb clips, una goma d’esborrar, una maquineta de fer punta. Tambe hi ha una botella d’aigua i un got per a beure. A la banda esquerra hi ha folis, carpetes, cel·lo o cel·lofana. Al costat de la taula hi ha una paperera.

  • A mí m'agrada anar al zoo. És la única manera de vore molts animals que d'una altra manera solament voria en les películes. La girafa és espectacular i els hipopotams em fan un poc de por. Tinc un amic que hem diu que no comprén com pot agradar-me vore animals captius.

  • El proxim cap de semana me'n vaig a Madrid; en principi volía anar amb avió, però em van convéncer perquè fera el viatge en l'AVE. Diuen que en hora i mitja fa el recorregut de Valencia a Madrid.

  • Es tracta de un grup d’amics a la porta d’un restaurant. Uns parlen entre ells, altres consulten el mòvil per a telefonar o per vore si tenen algun missage. Sembla que estan esperant algú que és retarda.

  • Un grup de visitants d’una ciutat han fet un descans per a consultar un planol, un iPad, etc....., altres estan en actitud relajada, descansant, prenguent forces per a continuar coneguent la ciutat i fer turisme.

  • Som un grup d'amics (dos xics i tres xiques) que estem a la porta d’un cine esperant el turno per a traure l’entrada. Ja tenim clar quina pel·lícula volem vore, pero la cua es llarga i passem el temps parlant i xarrant sobre coses nostres, llevat de Neus, és clar, perqué està enganxada als missatges del seu mòbil intel·ligent, això diu ella.